winkel op zaterdag vanaf nu open tot 12 uur • workshop 26 maart nog enkele plaatsen vrij

WIE?

2023
We trakteerden onszelf op een filmpje over wat we doen en wie we zijn. Hoe we het doen en vanwaar de drive. 5 jaar evolueren van onbeduidende twintiger naar ambitieuze dertiger. Van desem abonnement naar beleving brengen. Bedankt voor het proeven, eten en consumeren. Zo kunnen we verder schrijven, bakken en ons hart volgen.



2022

Het jaar van de ommezwaai. In januari konden wij de grote massa bereiken door op zaterdag op de lokaalmarkt in Heule en de boerenmarkt in Tielt te staan. Het zorgde voor een ander bak balans die gepaard ging met stress en oververmoeidheid. We besloten om enkel nog op vrijdag en de zaterdag te bakken maar dan wel heel veel. Zodat we ook het maximum uit onze warmgestookte oven konden halen.

Efficiënter werken was niet voldoende om stijgende grondstofprijzen op te vangen. Na vier jaar bakken kwam de eerst prijsstijging er in september 2022. Zo proberen we ons relevant te houden en een duurzame onderneming op te bouwen. In het machinepark werd een professionele diepvries aangekocht om de productie mee te ondersteunen.

In de zomer gingen we aan de slag met een mobiele pizza oven van Vonken, we werden zelfs ambassadeur. We bakten nu ook buiten het atelier, vlak bij de mensen en de sfeer en dat is waar wij energie van kregen. Van illustratiefestival tot dorpsfeest tot verjaardagsfeest tot tentoonstelling en vrijgezellen, het is allemaal de revue gepasseerd.

Als laatste nieuwtje van 2022 startten we onze atelierwinkel in september. We zagen veel nieuwe gezichten en zijn blij dat ons klantenbestand blijft uitbreiden.

Doorheen het jaar bleven we brood leveren aan horecazaken die stuk voor stuk een meerwaarde zijn en waar we alleen maar lovend over kunnen zijn. Escabeche - Vliegend Tapijt - De Garage - De Kleinkeuken - De Living - Dots and Bullets - Marguerite - … Ga er eens heen en geniet.

2021
ExtraBrood haalt het 100% West-Vlaams label binnen. Trots deel uit te maken van zo’n mooi netwerk van producenten die lokaal het verschil maken op vlak van voeding. Deze benoeming kwam er enerzijds door het ZUVER project met drie West-Vlaams graanboeren en anderzijds door de West-Vlaamse boter en melk die van bij lokale boeren komt.

Ook dit jaar werd er geïnvesteerd. Het bakatelier blijft fluctueren en de zoektocht naar verbetering gaat voort: er werden nog wat karren aangekocht om deeg en brood op te laten rusten en afkoelen. De beste zet was de investering in een inschietapparaat. Dit zorgt voor een vlotte verplaatsing van het deeg tussen werkbank en oven, wat resulteert in minder warmte- en tijdverlies.

Eind 2021 slaat Louise naast de administratieve weg, nu ook die van het maakproces in. Zo vangt ExtraBrood hoge pieken op als groeiend familiebedrijf. De workflow werd geanalyseerd en de eerste stenen van een op maat gemaakt digitaal systeem werden gelegd. 

Het ambachtelijk proces van kwalitatieve croissants was er één van lange adem. Noodgedwongen moesten in 2021 de croissants worden omgedoopt tot seizoensproduct omdat in de zomer niet de gewenste kwaliteit kon behaald worden. Terug een proces van testen en verbeteren. Door een combinatie van ijskast, diepvries en marmeren werkblad slaagde Tijs er uiteindelijk in de temperatuur laag te houden. Zo smelt de boter niet in het deeg en blijven de laagjes intact. Op het einde van het proces gaan ze langer rijzen op hoge temperatuur zodat ze meer lucht kunnen opnemen.
Dit waren twee belangrijke doorbraken om een degelijke lokale croissant te produceren. 

2020
ExtraBrood investeert in een ruimtevullende oven, armkneder en uitroltafel. Zo kunnen er meer broden verwerkt worden met behoud van kwaliteit en komt nu ook desem bladerdeeg terecht in het gamma. Om vooral het bakken aan Tijs over te laten neemt Louise een aantal administratieve taken over en focust daarnaast op alles wat niet bakken is binnen het merk ExtraBrood. Zo konden ze blijven groeien in tijden van crisis.  
2020 is ook het jaar waarin ExtraBrood meestapt in het schakelprogramma ‘ZUVER’, zodat ze nu met 90% bloem van West-Vlaamse bodem kunnen bakken. Zo worden regionale boeren gesteund en de eigen economie versterkt. 

2019
Tijs verhuist en bouwt een eigen atelier uit in Wielsbeke nog net voor het einde van het jaar. Workshops vinden vanaf nu hier plaats. Er wordt geëxperimenteerd en de collectie ExtraBrood breidt uit.

2018
Tijs loopt hij stage in De Superette in Gent. Na de stage vallen de puzzelstukken in elkaar. In Waregem ontstaat Biblab, en daar kan Tijs zijn eigen brood atelier starten. Door met abonnementen te werken gaat hij verspilling tegen en creëert hij een andere manier van werken dan die van de traditionele bakker. Desembrood is zijn stokpaardje en die kennis geeft Tijs maar al te graag door.

2017
Terug in België blijft Tijs bakken, af en toe draait hij eens mee in een bakkerij. De eerste ideeën voor een eigen zaak steken de kop op.

2016
Na enkele maanden experimenteren komt hij terecht bij Gail's Artisan Bakery. Een bakkerij die waarden nastreeft waar hij zelf ook achterstaat.

2015
Tijs Van Canneyt begint aan zijn broodavontuur. Op dat moment woont hij in Londen, een bruisende stad waar moeilijk kwalitatief brood te vinden is. 

 

© foto's door Lieven Bossuyt en Jan Darthet